studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com  

home-ulazna

SPANDAU BALLET - The Reformation Tour «

 
  
 
Subota, 27. veljače, 2010., 20.00 sati, Velika dvorana Doma sportova, Zagreb
                                     Oh, I don't know where love has gone
                    And in this troubled land desperation keeps us strong
                                          Friday's child is full of soul
                       With nothing left to lose, there's everything to go 
                                 And now I know what they're saying
                                     It's a terrible beauty we've made
                                 So we make our love on wasteland
                                        And through - the barricades...

  


                 SPANDAU BALLET, 'LEGENDE NOVE ROMANTIKE'
  
                                             – USKORO U ZAGREBU!
 
  
Spandau Ballet. Možda pomalo neobično ime za jednu od najvećih britanskih, a vrlo vjerojatno i svjetskih pop-rock grupa. No... 'imena nisu važna', kaže jedna stara izreka. Prije ili kasnije, usprokos svemu, ostane samo ona čista esencija svakog bića, svake ideje, svakog našeg nastojanja, svakog postignuća. Jednostavno, ili ostavite trag i pozitivnu emotivnu energiju, ili ne. Grupa Spandau Ballet svojim je 'labuđim baletom' tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, te pokojim uspješnim grupnim ili solo glazbenim izletom od tada do danas - uspjela upravo to. Većim dijelom svojeg glazbenog opusa ostavili su trajan, neizbrisiv trag u svjetskoj glazbi i u dušama mnogih od nas. Predivnim i nažalost tako duboko neumoljivo aktualnim stihovima iz kultne pop-balade 'Through The Barricades' koju su, spomenimo i to, skladateljski i interpretativno uistinu maestralno obradili za svoje najnovije diskografsko izdanje 'Once More', možemo bez straha i imalo srama otplutati 'u visine i dubine naših duša', te možda i po zadnji put u ovim surovim vremenima pokušati pronaći onu 'uncu duhovne fibre' i romantike.
  
Usudio bih se reći one mlade, izvorne, neiskvarene, naivne romantike. Da, baš one kojoj se tako često 'izvana' smijemo, a unutar nas svi zapravo za njom žudimo, jer za pokazivanje svojih pravih osjećaja treba imati hrabrosti. Spandau Ballet svojim su pjesmama, posebice tijekom 80-tih, uz grupe Duran Duran, WHAM! Georgea Michaela i Culture Club, postali pravim 'nositeljima pop stila', profinjenosti i elegancije, s pravom noseći laskavi epitet 'engleski hit-makeri'. U sklopu promotivne turneje pod slikovitim nazivom 'The Reformation Tour', grupa će nakon 20 godina provedenih u gotovo potpunoj odvojenosti od scene, ponovno osjetiti što to znači biti na velikoj svjetskoj glezbanoj turneji, koja je započela u Londonu 13. listopada prošle godine.
  
Spandau Ballet će u sklopu aktualne turneje nastupiti i u zagrebačkom Domu sportova, 27. veljače ove godine, u organizaciji Tvornice kulture, pri čemu će ujedno promovirati izvrsni povratnički album 'Once more'. Prepuni velikih hitova, postigli su da već na sâm spomen njihovog imena bude malo onih koje neće preplaviti val nostalgije. Prije dvadesetak godina gotovo da nije bilo tinejdžerice koja nije imala sobu oblijepljenu njihovim posterima, a dragi su bili i onima nešto starijima u to vrijeme. Danas često susrećemo i pripadnike novih generacija, koji su u to vrijeme bili još bebe, a neki 'niti u planu', kako veselo pjevuše uz radio neki od njihovih hitova, a da zapravo nisu potpuno sigurni o kojoj je grupi riječ. 'True', 'Gold', 'Through The Barricades' samo je malen dio iz njihovog opusa velikih hitova, bolje rečeno velikih pjesama, a ne treba zaboraviti da su njihove skladbe bile korištene u serijama 'Simpsons', 'Spin City', 'Charlie’s Angels', 'The Wedding Singer', također i u reklamama za Coca Colu, Sony Ericsson, Caixa, Nissan, Nescafe, Pils te mnoge druge.
  
Njihove pjesme obrađivali su i interpretirali izvođaći poput Black Eyed Peas, Nelly, Paula Anka, Lloyd & Lil Wayne, a s obzirom na uvijek kvalitetna skladateljsko-autorska ostvarenja određene stilske paralele i s klasičnom glazbom u određenoj su mjeri opravdane. Kreativnosti u aranžmanskom segmentu vidljiva je i u obradama najvećih hitova koje su ponudili na 'Once More', pri čemu je uz već spomenutu 'Through The Barricades', te 'Gold' i 'True', posebno dojmljiva svojevrsna pop-funky verzija pjesme 'Chant No. 1 / I don't need this pressure on'. Valja reći da je 'stari majstor' Gary Kemp i ovaj put znalački, s puno ukusa u vokalnim melodijskim dionicama, prilagodio pjesme tako da Tony Hadley i njegov 'današnji vokal' mogu bez problema doseći visoke emotivno-interpretativne razine. Što se tiče samog Hadleya, on naprosto i doslovno uživa u (svojim) novim tumačenjima svakog tona, iznenadivši pritom mnoge, pa ga je zaista užitak slušati pri njegovom povratku u mladost. Ista vrijedi i ya osale članove grupe, a uživanje u izvedbi svake pjesme osjeća se na daleko.

  
Tko zna, možda je ovo 'povratak u budućnost' grupe Spandau Ballet. Pričajući s kolegicom o predstojećem koncertu zajedno smo se spontano odvažili da vas zapitamo - ''kad ste zadnji put bili na baletu?'', no dobro, pop-baletu? Koncert je ovo za koji mnogi vrlo vjerojatno sada misle 'možda idem, a možda ne', ali mi vas uvjeravamo da pazite da vam poslije - ne bude žao (!) - što ste propustili uživanje u stilu, romantici, melankoliji i obnovljenoj nostaligiji iskrenog uživanja u interpretaciji prekaljenih hitova jedne od najvećih pop grupa svih vremena.
  
Bez obzira što je primjerice 'Dylan - Dylan', i što su mnogi umjetnici, umjetnice i grupe u autorskom smislu 'ipak jače', kad čovjek bolje razmisli, činjenica je da za veći dio pjesama grupe Spandau Ballet možemo ustvrditi da spadaju u grupu pjesama bez kojih bi naši životi, barem u onoj emotivno-estetskoj dimenziji, bili znatno siromašniji i svakako nepoptuni.
  
Pjesme su to bez kojih se jednostavno ne može...WGA online Magazin i njegov PR team, zbog svojih je više od 55000 online primatelja i kvalitetnih tekstualno-vizualnih sadržaja dobio priliku od uvijek agilne ekipe iz Tvornice kulture da bude jedan od medijskih pokrovitelja ovog koncerta, što nas čini posebno ponosnima, kako zbog grupe Spandau Ballet tako i zbog respektabilnih medija s kojima činimo grupu medijskih pokrovitelja ovog koncerta. Koncert vam preporučujemo pod etiketom 'neizostavno'.  Uživajte!            
  
 Na stranici www.tvornica-kulture.hr možete pogledati insert s koncerta Spandau Ballet-a u londonskoj Areni O2 u studenom, 2009. godine.
  Ista produkcija moći će se vidjeti na koncertu u Zagrebu!. 
 
always exclusive studio 2t