studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

In memoriam

home-ulazna

In memoriam: Toše Proeski
(25.1.1981. - 16.10.2007.) 
 
  
   Zagreb, 16.10.2007.- U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u ranim jutarnjim satima u blizini Nove Gradiške, smrtno je stradao glazbeni velikan Toše Proeski (26). Toše Proeski nažalost je podlegao je teškim ozljedama, a vozač automobila i menadžerica Ljiljana Petrović zadobili su teže ozljede.
   „Pjevač anđeoskog glasa“ iz Makedonije, kako su ga s dobrim razlogom često oslovljavali obožavatelji i kritičari širom regije, postao je jedan od najpopularnijih izvođača s prostora bivše Jugoslavije, a s aktualnim albumom „Igra bez granica“ u rekordnom je roku dostigao Zlatnu nakladu.
  
Toše Proeski svoju je popularnost stekao ne samo iznimnim vokalnim sposobnostima, već i svojom beskrajnom humanošću. Kao jedan od UNICEF-ovih ambasadora, snimio  je pjesmu „This World“ za potrebe humanitarnih akcija za pomoć djeci, a iz godine u godinu, kako je njegova popularnost rasla, održavao je sve više humanitarnih koncerata. Djelovao je humanitarno gdje god je zatrebalo, bilo da se radilo o akcijama za djecu s posebnim potrebama, unapređenju obrazovnih mogućnosti djece širom Makedonije ili pak konkretnim akcijama za pomoć siromašnima. 
  
Toše Proeski zauvijek ostaje u našim srcima – pjesmom i svojim dobrim djelima i nesebičnim davanjima. Njegov prerani odlazak ostavlja u našim životima ogromnu prazninu, ali i neizbrisiv trag u našim srcima i na glazbenom nebu širom regije. 
  
  
Kolege i prijatelji izdavačke kuće Hit Records 

  
  
 Biografija:  
  
Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Njegova je glazbena karijera  započela je 1996. godine kada je pobijedio na festivalu „Melfest“.
  
1998. godine sudjelovao je u makedonskom nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom „Ostani do kraja“.  
  
1999. godine objavljuje svoj prvi album „Nekade vo nokta“.  Iste godine na Skopje festivalu osvaja prvu nagradu publike s pjesmom „Tvoji poljupci na mojoj bijeloj košulji“, a na ljeto održava prvi samostalni koncert u Skopju. 
  
U lipnju 2000. objavljuje novi album - „Sinot Božji“. 2001. godine na Podgorica Festivalu osvaja 2. mjesto sa pjesmom „Nemir“, a u ožujku 2001. u Skopju održava 5 zaredom rasprodanih koncerata.  
  
U listopadu 2002., objavljuje treći album „Ako me pogledaš u oči“, a u studenom 2002. kreće na prvu veliku turneju.  
  
2003. pobjeđuje  na velikom festivalu Beovizija s pjesmom „Čija si“ koja postaje veliki hit, a Toše kreće graditi međunarodnu karijeru. Iste godine pobjeđuje na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije.
  
2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju sa pjesmom „Life“.  Godine 2004. objavljuje album „Dan za nas“, četvrti po redu i prvi za teritorij Hrvatske i Slovenije, a  2005. Godine objavljuje hit album „Pratim te“, 2006. godine slijedi album „Božilak“ na kojem interpretira tradicionalne makedonske pjesme. 
  
U  kolovozu 2007. Toše Proeski objavljuje svoj aktualni album „Igra bez granica“ koji već po objavi kritičari u Hrvatskoj nazivaju albumom godine. 
  
Posljednji veliki koncert Toše Proeski održao je u Skopju 5.10.2007. godine na gradskom stadionu. Hrvatska publika Tošu Proeskog pamtit će ga po čitavom nizu iznimno popularnih pjesama, a s pjesmom „Veži me za sebe“,  ove je godine osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru.
  
Toše je hrvatsku  publiku posebno oduševio pjesmom „Srce nije kamen“, najemitiranijom pjesmom hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu, a srca slušatelja od 7 do 77 definitivno je osvojio svojom posljednjom grandioznom pjesmom „Igra bez granica“.

  

 
 
always exclusive studio 2t