studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

The STRANGLERS

BONEY M

Duo TATU

Chippendales
Christopher Lambert
J.P.BELMONDO
MIREILLE MATHIEU
***
AMIR i
 DVOJAC NIHADA
Šemsa Suljaković
Novina i Bihać 04
Sandi Cenov
Le CINEMA
Ivana Jordan
Smotra BiH folklora
TOŠE PROESKI
Tijana DAPČEVIĆ
Koncert 11 najboljih
D&D -Detektor laži
Fuad A.Seferović
Mjuzikl Ivane Dolić
M.Serbezovski
BARUNI
KARMA - exclusive
Jacques i Colonia
Novina i Mostar 04.
Čola-Moja draga
Aca Lukas-novi CD
Marijan Novina
Z. Čolić i Čarolija
Spot Grupe 187
Colonia u Bratislavi
Come back C-YA
Ž. Joksimović i D. Đokić
Huse Osmanagić
Ana Stanić
187 & SEX
Šekib Mujanović
Juice
Teodora
Zdravko Čolić
DEJAN CUKIC
Grupa DnD
GRUPA 187

HANA JUSIĆ

Grupa IF
Lepa Brena
Alen Islamović
DJINA
Sladjana
COLONIA 2002
Severina: Mala...
menu-ulazna

Hrvatski kipar posjetio Park skulptura Ostrožac

ANTUN KNEŽEVIĆ KIPAR LIRSKE MEKOĆE

   

    Privlačnost skulptura Antuna Kneževića leži u njihovoj poetičnosti i lirskoj mekoći, u suptilnoj senzualnosti i sentimentalnoj čulnosti, te u specifičnom životnom hedonizmu koji emaniraju u svoj životni prostor, čime jedostavno i neposredno komuniciraju s publikom. Odišu ove skulpture nekom posebnom melankolijom i duhovnošću, ali isto tako i pritajenom erotičnošću, jer Antun Knežević je kipar koji oblikuje dušom i emocijama, mekoputno i lirski, oslanjajući se u polazištu na konkretnu opservaciju i fizičku realnost, modificirajući je i interpretirajući tijekom stvaralačkog procesa, te tako prilagođavajući svom osjećaju i svom kiparskom nervu. Stvarajući tako svoj ideal ljepote i svoju estetsku tipologiju. A, ona je narativno slojevita i metaforička, sažimajući u sebi zbir povijesnih konotacija i stilskih asocijacija, prizivajući primitive i arhaiku, zagovarajući fantaziju i simboliku, te se nadovezujući na tradicijsko, epsko i mitsko. Daleko od eksplicitnosti opažajnoga, Kneževićevi likovi tako izmiču individualnoj karakterizaciji u korist tipizacije, kližući od anatomskog realizma u idealizaciju i od naturalizma u stilizaciju.
  Više komorne nego monumentalne u dojmu i više predviđene za frontalno, a manje za trodimenzionalno iščitavanje, ove skulpture jedostavnih su formi i slikovite površine boje ograničene isključivo na boju materijala. Volumen im je zatvoren i blokovit, zbit i kontinuirane vanjske opne, koja je na površini sugestivno taktilna i gotovo podatno meka, slikovita i ekspresivna, pokazujući osjećaj za tvarnost materije i za njezine izražajne vrijednosti. Jednom je glatka, smekšana i umilna, dopuštajući svjetlosti da impresionistički klizi i miluje zaglađene obline, a drugi put rustikalna i hrapava, ekspresionistički dramatična i nemirna, s tragovima udarca dlijeta na mjestima sukoba energije, prkosno se protiveći kontinuitetu dodira naviklog na glatkoću i dojma naviklog na mekoću.
  Za razliku od figurativne plastike u kamenu/mramoru, Kneževićevi reljefi u bakru organskog su, gotovo apstraktnog motiva i više namišljeni da budu dekoracija u interijeru, nego samosvojna likovna kreacija. Pokazuju i oni međutim, pored mnogobrojnih drugih likovnih područja i disciplina u kojima se okušao Antun Knežević, širinu pogleda i množinu interesa ovog autora, dokazujući da stvaralačka sloboda nema granica i da je potreba za umjetničkim izražavanjem zapisana u egzistencijalni kod umjetnika.                                                     ( Višnja Slavica Gabout)
 

<<back

  always exclusive studio 2t