studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

Filmske premijere
Film Ostavljeni, nakon svjetskih premijera, među prvima vidjeli sugrađani
redatelja Adisa Bakrača
   
 
  
                           Redatelj Adis Bakrač pored postera svog novog filma
  

  
Bihać, 10.12.2010.-Večeras su se nad gradom Bihaćem, poput nevidljivog vatrometa, sjajile filmske zvjezdice, dok je u Kinu UNA trajala svečana premijera novog filma Bišćanina Adisa Bakrača – OSTAVLJENI. Nagrađivani bosanskohercegovački režiser i njegov producent kuća HAFT odlučili su da među prve bh-gradove u kojima će promovirati svoj novi film, uvrste Bihać. Tako je stotinjak ovdašnih sugrađana-posjetilaca s pozivnicama, koliko ih može primiti glavna kino-sala multipleks kina, imalo čast i priliku među prvima pogledati novo Bakračevo filmsko ostvarenje.

      Glavna muška uloga Tony Grga, producent Almir Šahinović i redatelj Adis Bakrač

    

                                         Tony Grga i Tomislav Turkalj

     Producent filma Almir Šahinović i Tomislav Turkalj, nakon premijere

     Noć porodice Bakrač: samo sat vremena prije svečane premijere filma Ostavljeni, u izložbenom salonu Muzeja USK u Bihaću, otvorena je 2. samostalna izložba slika Alije-Ale Bakrača, oca redatelja Bakrača. Na slici: Tomislav Turkalj (otvorio izložbu), Alija Bakrač i Adis Bakrač   
                                                     *    *    *
 Podsjećamo, svjetska premijere je obavljena na festivalu u Karlovim Varima gdje je film "Ostavljeni" reditelja Adisa Bakrača i scenariste Zlatka Topčića (nastao u produkciji Heft) prikazan u takmičarskoj selekciji East of the West, potom na Haifa International Film Festivalu, Ljubljana International Film Festivalu, Amiens Film Festivalu i Pula Film Festivalu, na kom je Tony Grga nagrađen Zlatnom arenom za glavnu mušku ulogu (što je veliko priznanje mladom Sarajliji ako se zna da su za ovu nagradu bili nominirani profesionalni zaista odlični glumci).
   Adisu Bakraču je za režiju dodijeljeno priznanje Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA).
   Dakle, Bišćani imaju ponovo valjane razloge biti ponosni na svog sugrađanina Adisa, baš kao i cijela bosanskohercegovačka javnost. Zato su nakon projekcije filma Bišćani veoma srdačno aplauzom pozdravili režisera Adisa Bakrača, glavnog glumca Tony-a Grgu i producenta Almira Šahinovića, s kojima su dokasno ostali na after-party nakon premijere.
    Mnogi su se rado fotografirsali, a mladi Tony je potpisivao i dijelio postere filma.
 
  u svemu, ovo su događaj i noć za pamćenje.

    
Evo, sada i podataka o filmu Ostavljeni:
    
Uloge: Mira Furlan, Tony Grga, Mirsad Tuka, Mirela Lambić, Zijah Sokolović, Dragan Marinković
    
Režija: Adis Bakrač
    
Produkcija: HEFT
    
Sadržaj filma: Bosna 1993.U šumi je Amila, dvadesetogodišnja djevojka. Ona leži na zemljii. Na njoj se vide tragovi mučenja. Amila je trudna. Njeno lice se bolno grči. Amila rađa dijete. Sarajevo, trinaest godina kasnije U domu za nezbrinutu djecu je i trinaestogodišnji dječak Alen. Stari direktor Gago je ispričao Alenu da je njegova majka Francuskinja, a otac Englez koji su u ratu živjeli u Bosni, a nakon rata su morali napustiti Bosnu i njega privremeno ostaviti u domu. Alen piše pisma majci i daje ih vaspitačici Cici koja treba da ih pošalje njegovoj majci u Francusku. Međutim Cica sva pisma koja joj djeca daju ostavlja u ladicu, jer ih ustvari nema kome ni poslati. U dom dolazi novi direktor Mirza, mlad i sposoban pedagog koji iskreno želi da pomogne djeci u njihovom odrastanju. Alenov najbolji drug je novopridošli domac Edo kojem Alen pomaže u uklapanju u novu sredinu.
    
Pored doma je prodavanica koju drži Šento. Za njega djeca iz doma kradu skupocjene stvari. Nakon neuspjele pljačke zlatare policija vrši istragu, a Alen, bojeći se da ga ne otkriju da je bio u pljački, pokušava da dođe do svog dosijea, ustvari adrese na kojoj se nalazi adresa njegove majke kako bi napustio dom i otišao kod nje. Mirza mu ne dopušta da uzme dosije i pokušava s njim da razgovara i pomogne mu oko problema koje ima sa Šentom. Mirza vidjevši da ne može spriječiti Šentu i njegovu manipulaciju sa djecom odluči da sve prijavi policiji. Alen vidi da će sve propasti, moli Šentu za dosije. Šento nabavlja dosije i čita Alenu. Kaže da je Alen kopile koje je nastalo silovanjem u ratu i da mu je mama Amila koja živi u malom bosanskom selu Brijesnica. Alen iznerviran krene na Šentu, ali ga ovaj počne divljački udarati. Iza paravana se pojavljuje vaspitačica Cica, koja je sa Šentom u vezi, međutim Šento i nju počinje da udara. U prodavnicu ulazi Edo i iza pulta uzima Šentin pištolj. Pokušava da spriječi Šentu koji udara Alena. Šento vidjevši da je Edo uzeo pištolj kreće prema njemu,. Edo nehotice opali i Šento pada na pod, mrtav. Alen uzima na sebe ubistvo i dosije te istrčava iz prodavnice.
    
Alen dolazi u Brijesnicu. Tamo upoznaje Muamera koji živi sa dvoje djece i Amilom. Alen ne otkriva svoj identitet i zašto je došao u Brijesnicu. Muamer i Amila ugoste Alena , a on se sprijatelji sa Muamerovom djecom.
    
Sutradan svi idu na vašar. Muamer sa prijateljima ide u kafanu, a Amila sa djecom u kupovinu. Alenu iz hlača ispada papir iz dosijea. Amila uzima papir i čita ga. U tom trenutku spoznaje da je Alen njen sin. Amila ide do obližnje govornice i zove dom za nezbrinutu djecu. Mirza se javlja na telefon. Kaže joj da je Alen pobjegao iz doma i da ga traži policija. Alen dolazi do Amile i vidi da je zvala dom. U tom trenutku se pojavljuje policija. Alen misli da ga je Amila prijavila. Ona pokušava da mu objasni da nije, međutim Alen bježi u šumu.

 

  
Više fotografija na adresi: http://www.facebook.com/profile.php?
  


always exclusive studio 2t