studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

Ponovo o cjepivu/vakcini protiv svinjske gripe...
 

    Preuzeto sa www.monitor.hr

  
 
Cjepivo protiv H1N1 izaziva narkolepsiju?
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u utorak temeljitiju istragu mogućeg utjecaja cjepiva Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline i drugih cjepiva protiv gripe H1N1 na pojavu narkolepsije, rijetkog poremećaja spavanja.

  (08.02.2011.) - WHO je preporuku objavio na temelju finskog istraživanja koje je pokazalo da su djeca cijepljena Pandemrixom imala devet puta više izgleda za narkolepsiju, pojavu naglog i neočekivanog padanja u san.Glasnogovornica WHO-a Alison Brunier rekla je u Ženevi da WHO neće mijenjati postojeće preporuke o Pandemrixu, jer su "potrebne temeljitije istrage o vezi između narkolepsije i cijepljenja ne samo Pandemrixom već i drugim cjepivima protiv H1N1".
  
GSK, proizvođač Pandemrixa, rekao je da proučava finsko istraživanje no da je prerano za zaključke.
  
Osim GSK-a cjepivo protiv pandemije H1N1 proizvode još Novartis, Sanofi, Aventis, CSL i Baxter.
  
Povećana opasnost od narkolepsije zasad je istraživana samo u slučaju Pandemrixa, no potrebno je istražiti i utjecaj drugih cjepiva, rekla je Brunier.
  
Prema podacima GSK-a više od 31 milijun doza Pandemrixa distribuirano je u 47 zemalja. GSK je obaviješten o 162 slučajeva narkolepsije do 31. siječnja 2011., od čega 70 posto u Finskoj i Švedskoj. (H)


 
 (preuzeto sa www.monitor.hr )

 
 
always exclusive studio 2t