studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

The STRANGLERS

BONEY M

Duo TATU

Chippendales
Christopher Lambert
J.P.BELMONDO
MIREILLE MATHIEU
***
AMIR i
 DVOJAC NIHADA
Šemsa Suljaković
Novina i Bihać 04
Sandi Cenov
Le CINEMA
Ivana Jordan
Smotra BiH folklora
TOŠE PROESKI
Tijana DAPČEVIĆ
Koncert 11 najboljih
D&D -Detektor laži
Fuad A.Seferović
Mjuzikl Ivane Dolić
M.Serbezovski
BARUNI
KARMA - exclusive
Jacques i Colonia
Novina i Mostar 04.
Čola-Moja draga
Aca Lukas-novi CD
Marijan Novina
Z. Čolić i Čarolija
Spot Grupe 187
Colonia u Bratislavi
Come back C-YA
Ž. Joksimović i D. Đokić
Huse Osmanagić
Ana Stanić
187 & SEX
Šekib Mujanović
Juice
Teodora
Zdravko Čolić
DEJAN CUKIC
Grupa DnD
GRUPA 187

HANA JUSIĆ

Grupa IF
Lepa Brena
Alen Islamović
DJINA
Sladjana
COLONIA 2002
Severina: Mala...
menu-ulazna

Zanimljiva izložba slika u Novom Hramu u Sarajevu

 

 

Sanita Lisica i slike od pijeska

Miris Levanta 
   Izložbu u Novom Hramu otvorio je profesor doktor Enes Karić; na donjoj slici: autorica
    i Tomislav Turkalj

   Sarajevo, 04.04.2005. - U Galeriji Novi Hram sugrađanima se od 4-14. aprila predstavlja likovno stvaralaštvo mlade autorice Sanite Lisica, koja umjesto klasičnog slikanja bojama, naljepljivanjem pustinjskog pijeska na platno priča zanimljive priče sa Orijenta. Evo što je tim povodom zapisala Maja Bobar:
   - Sanita Lisica je besumnje neobična i osobena pojava u bosanskohercegovačkoj likovnoj stvarnosti.Moglo  bi se reći: ženska varijanta Hamzalije Muhovića. Vrlo zanimljivo promišljanje i korištenje materijala. Radovi bez figuracije su puno upečatljiviji. Pojdini su čak sa naznakama komercijalnog.. Izazovnost je sadržana i u činjenici da je teško naslutiti način upotrebe pijeska.
   Prije nego što se radovi vide, javlja se pitanje:kako je uopšte moguće nanositi pustinjski pijesak na platno, kako autorica pijesak upotrebljava, kako se zadržava na slici.
   Zanimljiv je podatak da pustinjski pijesak potiče iz različiti arapskih zemalja. Jedan je jordanski, pa palestinski, iz Katara, Aleksandrije...
   Dok je kod Muhovića karakteristično taloženje i raspadanje, ovdje je prisutan proces taloženja, što nije morbidno, već očaravajuće. I puno su zanimljiviji radovi bez okvira, jer se stiče dojam da okviri sputavaju, odvode misao od prostranstva koje sugerira pojam pustinje.
   Zato izložiti slike od pijeska, pokazati svu neobičnost materijala, te prepoznati konceptualni pristup autorice koja sama ili joj drugi donose taj pijesak, utemeljuje ideju za izložbenom postavkom. Jer, vidjeti pijesak koji se stalno mijenja, mijenja strukturu, boje pijeska, to nastojanje da se dočara pustinjski pejsaž jeste izuzetna kvalitativna odrednica radova Sanite Lisice.
   Ako je faza sa slikama bila faza traženja, ovdje, sa pustinjskim pejsažima, Sanita se apsolutno našla. Utisak je jak, posjeduje neku ženstvenost. A, pijesak, opet, tako neobičan materijal...
                                 * * *
 

 

  always exclusive studio 2t