studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

Bihaćki sarkofag atraktivan za posjetioce
Simbol identiteta grada Bihaća
 

  16.08.2009.- Učesnici 2. međunarodne likovne kolonije Bihać 2009 / Evropski kulturni put - Stari gradovi u dolini Une, u okviru programa upoznavanja starih gradova u dolini Une i kulturno-povijesnih znamenitosti Bihaća, obišli su i repliku Bihaćkog sarkofaga, koju je radio kolega-umjetnik Tomislav Turkalj. Tom prilikom od autora Turkalja saznali su kako je radio ovo kiparsko djelo, te saznali dio historijske priče grada Bihaća, od vremena kad su hrvatski velikaši, čiji su posmrtni ostaci pohranjeni u sarkofag, branili Bihać od Osmanlija u prvoj polovini 16. stoljeća, do danas.


Ovom prilikom sarkofag su obišli Elena Monaco, profesorica anatomije na Akademiji likovnih umjetnosti u Torinu, Roberto Vito, umjetnički fotograf iz Torina, Aleksandra Goreta akademska slikarica iz Karlovca i Igro Banfi slikar iz Ljubljane,u pratnji docenta-akademskog slikara Ahmeta Ibukića, inače predsjednika ULUUSK-a i Tomislava Turkalja, autora replike sarkofaga, sekretara ULUUSK-a.

Kako je tom prilikom rekla Elena Monaco, s oduševljenjem će pričati kolegama kiparima u Italiji, kako je umjetnik Turkalj izuzetno dobro izradio repliku sarkofaga u kamenu, iako, kako je saznala, prije toga nikad nije radio u ovom materijalu.


V
iše o Bihaćkom sarkofagu na adresi: www.turkalj-art.ba

 
always exclusive studio 2t