studio za dizajn i webdizajn 2t - studio_2t@yahoo.com 

home-ulazna

The STRANGLERS

BONEY M

Duo TATU

Chippendales
Christopher Lambert
J.P.BELMONDO
MIREILLE MATHIEU

Martin Brod – centar za edukativne sadržaje

     Škola slikanja u budućem Nacionalnom parku Una  
     

 

   
 
Martin Brod, 30.06.- U organizaciji Centra za održivi razvoj Martin Brod i talijanskog partnera Legambiente Friuli - Venezia Giulia, u ovom živopisnom mjestu na ušću Unca u Unu u saradnji sa NVO „Alfa“ organizovan je jednodnevni izlet i škola slikanja za djecu i omladinu iz bihaćkog naselja Ružica. Iako je Martin Brod od Bihaća udaljen samo pedesetak kilometara, grupi od tridesetak mladih ovo je bila prva prilika da posjete i razgledaju posebnosti i čarobnu ljepotu slapova koje na ovom mjestu stvara rijeka Una. Ovaj doživljaj dao im je posebnu inspiraciju, pa su potom sa velikim zanimanjem ostatak dana slikali, pod vodstvom slikara Fikreta Abdića-Tode, Mirsade ALAGIĆ-Šabulić i Tomislava Turkalja.
    Ovo je prvo u nizu planiranih edukativnih aktivnosti Centra za održivi razvoj Martin Brod, koji je odlučan u stvaranju stabilne baze za aktivnosti kojima se promovira održivi razvoj, kao što su razni treninzi i obrazovanje za zaštitu okoliša, te nastavljanje ranije pokrenutih aktivnosti za stvaranje dohotka za lokalno stanovništvo.
    Za mjesto realizacije ovakvih projekata odabran je Martin Brod, kao svojevrsni „ekomuzej“, obzirom da je taj krajolik po mnogim posebnostima koje mu je podarila rijeka Una, kao što su veličanstveni slapovi i arhipelag riječnih otočića, izuzetno pogodan za neposredno uključivanje lokalnog stanovništva u stvaranje savremenog referalnog punkta za obrazovanje, ali i razne društvene i privredne aktivnosti koje će poslužiti kao model uspostavljanja održivog razvoja u dolini Une.
    Martinbrođani i sami na ovaj način žele prevazići svojevrsnu izolaciju i marginalizaciju ovog dijela Unsko-sanskog kantona, te se kao lokalna zajednica pripremiti za buduću organizaciju teritorije u sastavu Nacionalnog parka UNA.
 
 
 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER

  always exclusive studio 2t