studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

Kulturna događanja
 
  Promovirana Monografija o cazinskom naselju starom 680 godina

   STIJENA I OKOLINA OD NAJSTARIJIH
  VREMENA DO DANAS autora Halida Bajrića

   Stijena, 25.septembra 2010.- Besumnje najznačajniji kulturni događaj, kako se to kaže, u nekoliko zadnjih godina, u Stijeni, nedaleko od Cazina, je današnja promocija knjige - Monografije "Stijena i okolina od najstarijih vremena do danas" autora Halida Bajrića. Tako se ovo neveliko mjesto, za koje je utvrđeno da je počelo nastajati još prije nekih 680 godina, svrstalo u red mnogo većih naselja, bolje reći gradova, čija je historija sažeta u jednu knjigu. Među koricama ovog značajnog izdanja pobrojani su svi oni faktografski tragovi iz daleke i bliže istorije, ali i oslikana Stijena danas, u svim segmentima življenja.
   Lijepo je bilo vidjeti lica sa stranica knjige među više od stotinu prisutnih u punom holu osnovne škole u Stijeni, a predstavili su se prigodnim programom i članovi KUD "Stijena". Na trenutak se čovjek zaboravi pa pomisli da se ovo događa negdje u nekom velikom gradskom centru. Jer, nedavno mi jedan poznanik iz Stijene reče: šta se tu ima toliko pisati o Stijeni. Sve o našem mjestu možeš reći u nekoliko rečenica....
   Ali, tako nije mislio autor Halid Bajrić, koji je dugo istraživao i napisao knjigu, te nam svima pokazao da se o Stijeni može puno toga napisati, puno toga što će čitalac gotovo bez daha iščitati i shvatiti koliko bogatstva o ljudima i Stijeni ima ne samo u historijskim spisima, već i živim sjećanjima.
   Dakle, Stijena više nije ista, kao što je bila do danas. Mnogi Stijenjani koji žive širom svijeta, sada će moći nositi u svijet knjigu o svojoj Stijeni, koju će, dakako, s ponosom pokazivati strancima i dičiti se svojim krajem i domovinom.   
 
 
   Na promociji su o ovom djelu govorili profesor Ibrahim-Ibraga Topić, magistar Fikret Midžić i autor Halid Bajrić, a predstavili su se i članovi KUD-a Stijena, grupa mlađeg i grupa starijeg uzrasta, za koje se već odavno zna širom zemlje, ali i u nekim zemljama u svijetu.   
 
 
   Izdavač je Arhiv Unsko-sanskog kantona. Dizajn i pripremu za štampu uradio je Tomislav Turkalj, a knjigu je u 1.000 primjeraka štampala firma "Halko" d.o.o. odnosno njena PJ Štamparija "N.Graf" Stijena.
   Ako poželite imati ili kupiti monografiju "Stijena i okolina od najstarijih vremena do danas", nećete požaliti, vjerujem da ćete je sa velikim zanimanjem čitati, a potom ljubomorno čuvati na svojoj polici dragih knjiga.   
 
 
         Autor Halid Bajrić uručuje primjerak knjige dizajneru Tomislavu Turkalju   
 
   Knjigu možete kupiti u Stijeni u Knjižari "Sara", telefon +387 61 873 533 .
   Na FB potražiti: Knjižara "Sara" i naći ćete sve informacije kako ih kontaktirati i kupiti svoj primjerak Monografije "Stijena i okolina od najstarijih vremena do danas".

 
 
 
always exclusive studio 2t