studio za dizajn i webdizajn 2t - studio_2t@yahoo.com 

home-ulazna

The STRANGLERS

BONEY M

Duo TATU

Chippendales
Christopher Lambert
J.P.BELMONDO
MIREILLE MATHIEU
Holandija: Promocija knjige Naide Ribić
                   Bosanski horizonti na holandskom jeziku  
     
                        Prvi primjerci knjige za ambasadora  Sabetu i ministra Willemsa

 

 
       
                      Spoj poezije i slikarstva
    Breda, Holandija, 27.06.2006.- U holandskom gradu Breda održana je promocija knjige „Moj horizont” Bosanke, Naide Ribić. Knjiga je štampana u Jelahu, u „Planjaxu”, na holandskom jeziku, a predstavlja kombinaciju poezije i umjetničkih radova 13 poznatih umjetnika. Izuzetno dobro organizovanoj promociji, između ostalih, prisustvovali su i Fuad Sabeta, ambasador BiH u Holandiji i gospodin Willems, ministar za kulturu grada Breda kojima je autorica uručila prve primjerke svoje knjige.
    Podrška Holandjana
    Knjiga Naide Ribic izazvala je veliko interesovanje holandske javnosti. Najveći razlog tome je što je ova Bosanka prije 13 godina kao izbjeglica došla u Holandiju, a sada piše pjesme na holandskom jeziku. Obično se na napisane pjesme prave ilustracije, a gospođa Ribić je na osnovu umjetničkih djela napisala pjesme, što je unikatno. I jako teško.
   - Presretna sam”,-kaze Naida Ribić.-Imam jednu lijepu knjigu i osjećaj koji se ne može opisati.  Promocija kojoj je prisustvovalo više od 100 zvanica bila je fenomenalna. Nisam ni znala da me ovdje toliko cijene. Za većinu holandskih novina i tv programa dala sam intervjue, a lokalna televizija danima je najavljivala promociju knjige. Po gradu su izlijepljeni moji posteri sa imenom knjige i najavom izložbe radova umjetnika za koje sam napisala pjesme, koju sam organizovala povodom promocije knjige i koja će trajati do 22. jula. Holandjani knjigu vide kao moj povratak na scenu i potrudili su se da mi sa svoje strane maksimalno pomognu. Voljela bih da se knjiga pojavi i na bosanskom jeziku.
   Naida Ribić je rođena 1962. godine, u mjestu Jezero, kod Jajca. Od 1993. godine živi i radi u Holandiji. Nakon što je završila školu holandskog jezika, četiri godine je radila pri opštini Breda, na projektima za stranu kulturu. Od 2001. godine ima svoju agenciju za umjetnost “K.I.A”, a u oktobru planira otvoriti i vlastiti TV studio. U Holandiji vodi programe, organizuje i vodi internacionalne modne revije tradicionalne odjeće, izložbe, pravi reportaže, kataloge i piše knjige.
   Naida Ribić je već četiri godine gost-profesor na dva univerziteta u Holandiji, na kojima drži predavanja na temu migracija, separacija i integracija. Čest je gost holandskih televizija i časopisa za koje je dala desetine intervjua.
                                                                                                                                     Haris HALILOVIĆ
 
 
 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER

  always exclusive studio 2t