studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com  

home-ulazna



...............

40 godina
Učiteljska škola "Mahmut Ibrahimpašić-Maše" Bihać - Maturanti 1969. godine
 
  Bihać, 06.06.2009.- Od 1969.godine, kad su napustili školske klupe u Učiteljskoj školi "Mahmut Ibrahimpašić-Maše" Bihać, po mnogima tada jednoj od najbolje opremljenih na prostorima bivše Jugoslavije, koja je dala generacije kvalitetnog učiteljskog kadra, prošlo je 40 godina. Za te četiri decenije, rasula se generacija od oko 120 maturanata širom Bosne i Hercegovine, pa i svijeta. Jedni su ostali u prosvjeti, drugi su nastavili školovanja na visokim školama i postali jednako uvaženi stručnjaci u svojim oblastima, naučni radnici, umjetnici, a neki su postali čak i državni ministri. U međuvremenu i minuli rat je ostavio tragove, pa su pokidane veze, promijenjene adrese stanovanja, a i život, često nepredvidljiv, učinio je da se dijelom osula brojka maturanata koji su se našli zadnjeg srednjoškolskog dana na zajedničkim fotografijama.

  
Ipak, nakon četiri decenije, u Bihaću se danas okupilo tridesetak maturanata Učiteljske iz 1969. godine. Stigli su sa raznih strana. Među njima i profesori Silov, Mažar, Džanić, Pepić i Zajkić.

  
Bila je to prilika da se oda pošta onima kojih više nema, da se, koliko je to moguće nakon gotovo pola stoljeća, prizovu sjećanja na đačke dane, ali i da se, neizbježno, mnogi pohvale svojom djecom, unucima, da ispričaju što su sve prošli i gdje su stigli od mature do danas.

  Jedan divan dan sa uspomenama i sjećanjima i neskrivenim zadovoljstvom što su ponovo na okupu. I dogovoreno: da se ne čeka 50-godišnica, već da se iduće i svake naredne godine, ponovo sastaju U PRVU SUBOTU U ŠESTOM MJESECU.

  
Moguće da će se naći adrese i ostvariti izgubljeni kontakti i sa drugima iz generacije 1969. ili ako sami pročitaju ove redove, mogu uspostaviti kontakt
  
e-mailom: tomoturkalj@gmail.com .
  

  Iz arhive

 
 


 
 
always exclusive studio 2t