studio za dizajn i webdizajn 2t

home-ulazna

Alija Arnautovic

Esdaun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Hipnoza

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Interview magazina MISS UNA

 

 

Mihaela Ćurić: Giuseppe Caruzo - proizvođač boja za kosu na bazi ljekovitog bilja
Na glavama slavnih - dah prirode
Otac je bio službeni frizer u predsjedničkoj palati u Rimu.  Umjesto u vrtić, vodio me je sa sobom u Kvirinale, pa se u toj visokoj državnoj ustanovi i dan danas osjećam kao kod kuće.
   Tako je to kad vam se odmalena posreći, pa, što igrom profesionalne  opredijeljenosti ili porodičnog nasljedstva gradite i živite život bez kompleksa. Zato Giuseppe s takvom ležernošću priča o svom poslu, o susretima sa najvišim državnim dužnonicima Italije ili pripadnicima svjetskog jet - seta. Svi oni s izuzetnim povjerenjem bukvalno stavljaju svoju glavu u njegove ruke.  Giuseppe s prefinjenim manirima velikog znalca, svakome od njih određuje recepturu boje za kosu i lično kreira frizuru. Zato "iz njegovih ruku" svi izlaze poprilično ljepši i podmlađeniji.
  - Kroz ruke moga oca - priča Giuseppe, - prošli su mnogi talijanski predsjednici. On je cijeli život bio službeni frizer u predsjedničkoj palati. Predsjednici Italije su se mijenjali, kao i svugdje, a otac je ostajao u Palati. Zahvaljujući tome ja sam imao privilegiju da još kao dječarac mogu trčkarati po ovom luksuznom zdanju. Danas tamo odlazim s poslom, kao nekad moj otac. Znate, kad ste negdje odmalena, onda vam to mjesto, kao drugima,nema onu tajnovitost,
ekskluzivnost... 
  * Što je to po čemu se Vaš otac izdvajao i razlikovao u odnosu na druge u svom poslu?
  - On je bio tehnički i komercijalni direktor jedne međunarodne firme koja je radila kemijske proizvode za kosu. Međutim, otac je bio i travar. Bavio se ljekovitim biljem. Tako, shvatajući posljedice primjene kemije na glavi, počeo je raditi vlastita istraživanja s ljekovitim biljem u smislu odvajanja potrebnih pigmenata i drugih 
sastojaka i stvaranja prirodnih boja, koje će biti stabilne i neće oštećivati kosu i kožu glave. U tom smislu utvrdio je aktivne principe ljekovitog bilja i stvorio boju koja ne uništava kosu, već, na protiv, održava je i hrani korijen. Istovremeno ove boje daju onaj prirodni štih, pa je vizuelno teško primijetiti da je kosa farbana. Tako je otac stvorio cijelu proizvodnu liniju po kojoj se zove i naša firma Progres line Green system.
  Proizvodi za kosu iz obitelji Caruzo ne mogu se naći u širokoj upotrebi. Oni su namijenjeni za profesionalnu upotrebu, dakle za frizerske salone.

Boja s blagim mirisom

  Od zemalja ex-yu, u velikom broju salona u Hrvatskoj se koriste boje Progress line, a prošle godine otvoreno je prvo predstavništvo u BiH u Sarajevu. Tako je već i dobar broj Bosanki upoznao prednosti farbanja i njegovanja kose bio-proizvodima iz poznate talijanske radionice, u kojoj je do sada stručnu obuku prošla jedino Derviša Toromanović, vlasnica frizerskog salona DENA u Bihaću.
No, zbog obuke ne treba putovati u Rim. U svim salonima u kojima već primjenjuju farbanje kose, veoma lako prelaze na metodu Green system i brzo uočavaju prednosti i blagodeti nakon prezentiranja predstavnika Progress linea. Ono što odmah pada u oči, bolje reći ono što osjeti nos, to je blagi miris ljekovitog bilja, za razliku od vonja amonijaka u primjeni kemijskih boja.
  Dakle, i to je jedan od bitnih razloga zašto su se talijanski državnici i poznate ličnosti još odavno opredijelili za farbanje i njegovanje kose bojama i preparatima Progress line. Zato je sigurno da će i unuci Giussepea Caruzoa trčkarati, a kad odrastu i dalje održavati posao u Kvirinale.                               M.Ć.
 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER
Optimizirano za rezoluciju 800x600,  MSIE 4.0 ili više
 

  always exclusive studio 2t