studio za dizajn i webdizajn 2t

home-ulazna

Alija Arnautovic

Esadun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Hipnoza

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Tema magazina MISS UNA: Informacije koje je potrebno znati

SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI
Osnovi prevencije:
Mnoge spolno prenosive bolesti tesko je otkriti jer one cesto nemaju nikakvih simptoma ili se oni javljaju tek kasnije, kako kod muskaraca tako i kod zena. Ovo znaci da milioni zena, mozda cak i ne znaju da su zarazene sve dok se ne pojave ozbiljni, a ponekad cak i smrtonosni problemi sa  zdravljem. U  medjuvremenu, ne znajuci da to rade, one cesto prenose spolno  prenosivu bolest na seksualnog partnera ili na još nerodjeno dijete.   Svako ko je spolno aktivan treba  da je u potpunosti svjestan o spolno prenosivim bolestima, poznatim i kao STD.
  Vecinom se javljaju prije 25. godine zivota. Recimo da su one,  pored obicne prehlade i gripe,  najrasprostranjenije  zarazne  bolesti u SAD-u. Jedan od cetiri Amerikanca starosne dobi izmedju 15 i 55 godina, oboljeva od neke spolno prenosive bolesti.
   Postoji vise od 20 razlicitih spolno prenosivih bolesti. 
   Prenose se putem spolnih odnosa ili intimnog  kontakta, koji obuhvata spolne organe, usta, izlazno crijevo ili  se prenose putem intravenoznog uzimanja droga. Pod  terminom STD-a podrazumijevaju se razne infekcije, ukljucujuci infekcije HIV virusom koji uzrokuje AIDS (sindrom stecenog nedostatka imuniteta), klamidiju, genitalni herpes, spolne bradavice (kondilomi), zapaljenska oboljenja u maloj zdjelici (PID), hepatitis B i mnoge druge. 

HERPES GENITALIS
  Smatra  se da je 20 miliona amerikanaca zarazeno herpesom-2, ili  genitalnim  herpesom. Uzrocnik je herpes simplex virus tip 2 (HSV-2). 
   U  klinickoj slici dolazi do pojavljivanja mjehurica i rana na dijelovima tijela koji su  bili  inficirani ( vagina, grliæ, penis, stidne usne, usta i analni otvor). Javlja se bol i neugoda oko inficiranog  dijela, svrbez, pecenje prilikom mokrenja, natecene i osjetljive zlijezde u preponama, groznica, glavobolja, opce stanje slicno gripu, mnostvo malih mjehurica na inficiranom dijelu iz kojih nastaju bolne rane. 
   Prenosi se dodirom,  poljupcem i seksualnim odnosom. Dijagnoza se postavlja  na osnovu klinicke slike i analize materijala iz mjehurica. Rane prolaze nakon nekoliko dana ili sedmica, ali jedan dio virusa odlazi do nervnog podrucja blizu kraljeznice i tu miruje. Virus se moze ponovo aktivirati ako dodje do slabljenja otpornosti organizma. Prilikom porodjaja aktivan herpes moze ozbiljno ugroziti novorodjence, te u tim slucajevima porod dovrsavamo carskim rezom.Treba naglasiti da se oralni i genitalni herpes moze prenijeti dodirom sa bilo kog i na bilo koji dio tijela. U lijecenju se primijenjuju antivirotici, toalete inficiranog podrucja, antineuralgici. Vazan je pregled i lijecenje seksualnog partnera i uciniti PAPA -test bar jednom godisnje.

AIDS I HIV
 Prenosi se tjelesnim tekucinama kao sto su krv, sperma, vaginalni sekret, a  moguce cak i pljuvackom (ako u ustima postoje otvorene  rane), a putem spolnog odnosa, upotrebom istih igala i sprica kao i zarazena osoba, zarazenom krvi prilikom transfuzije, transplantacijom zarazenih organa, umjetnom oplodnjom zarazenom spermom, slucajnim ubodom iglom (medicinski radnici), za vrijeme trudnoce, porodjaja i dojenja.
  Virus unistava obrambene snage organizma, pa pacijent lako oboljeva od tzv. oportunistickih infekcija. Inkubacija može biti i 10 i vise godina. Dijagnoza se postavlja na osnovu testa krvi na HIV. Buduci da trudnoca pogorsava bolest majke, a zahvacenost ploda je 50%, u trudnica s HIV-protutijelima indiciran je prekid trudnoce.

 
GONOREJA I SIFILIS
  Godisnje se u SAD javi oko milion novih slucajeva gonoreje. Znacajno je da 80% muskaraca i 10% zena zarazenih  gonorejom  nemaju  nikakvih simptoma  u  ranom stadiju ove bolesti. 
 Simptomi su: cesto i bolno  mokrenje, bolovi u predjelu karlice, zeleni ili zuto-zeleni vaginalni sekret, oticanje stidnice, gnojni iscjedak iz penisa, bol i pecenje kod mokrenja. Simptomi se javljaju 2 dana do 3 tjedna poslije odnosa sa zarazenom osobom.
  Posljedice su sterilitet, ostecenje vida, CNS-a, PID (upala male zdjelice), oboljenja ociju kod novorodjenceta.
  Dijagnoza se postavlja na osnovu klinicke slike i mikroskopskim pregledom  uzoraka materijala. Terapija je antibiotska.
  Sifilis, ako se ne lijeci, može uzrokovati sljepilo, oboljenje srca, poremecaje nervnog sistema i smrt.  Uzrocnik je Trepomena pallidum. Prenosi se putem odnosa, poljupcem (kontaktom). Dijagnoza se postavlja na osnovu klinicke slike, seroloskim testovima i pregledom materijala iz ranica.
  Terapija je antibiotska.

KLAMIDIJA
Klamidija je danas najcesca spolno prenosiva bolest. 80% žena i 10% muskaraca cak i ne znaju da su zarazeni.  U tijelu moze mirovati 5 i vise godina prije nego postane aktivna. 
 Simptomi: jaki bolovi u predjelu donjeg dijela trbuha, groznica, osjetljivost genitalnih organa, bol, te pojacani vaginalni iscjedak. Prenosi se spolnim odnosom. 
 Moze se prosiriti ascendentno i izazvati zapaljenska oboljenja u zdjelici, sto moze za posljedicu imati sterilitet.
  Dijagnoza se postavlja na osnovu specificnih  testova, a terapija je antibiotska za oba partnera.

SPOLNE BRADAVICE
 
Uzrocnik je HPV (humani papiloma virus ). Godisnje se u SAD pojavi 500.000 do 1.000.000 novih slucajeva. 
  Izrasline su velièine zrna rize do veæih, koje se stapaju. Najcesca lokalizacija je na stidnici, vagini, grlicu, penisu, u predjelu anusa. Pojavljuju se u roku od jednog do tri mjeseca nakon infekcije. Infekcija se prenosi bilo da su bradavice vidljive ili ne, putem odnosa. 
  U terapiji se primjenjuje tusiranje Podofilinom, ekskohleacija, elektrokauterizacija, a recidivi su cesti. Neophodno je kod tih pacijentica jednom godisnje naciniti PAPA-test.

HEPATITIS B
   Mada postoji preventivna vakcina, godisnje se javljaju brojni novi slucajevi hepatitisa B.Uzrocnik je virus hepatitisa koji se prenosi poljupcem, spolnim odnosom, upotrebom oneciscenih igala, transfuzijama zarazene krvi. 
  Simptomi: umor, glavobolje, groznica, mucnina, povracanje, gubitak apetita, tamno obojen urin, svijetla stolica, bolnost stomaka, zutica. 5 - 10% prelazi u kronicni stadij kada se moze razviti ciroza jetre. 
  Trudnice koje su mozda bile izlozene bolesti, trebaju se kontrolirati prije porodjaja, kako bi novorodjence moglo biti vakcinisano odmah po rodjenju.

TRIHOMONIJAZA
  Preko 8.000.000 Amerikanaca oboli u toku jedne godine od ove bolesti.
  Uzrocnik je Trichomonas vaginalis, a prenosi se spolnim odnosom. Javlja  se zarenje i pecenje u predjelu spolovila,svrbez, bolno mokrenje i pojacani zaudarajuci iscjedak.Dokazuje se mikroskopskim pregledom preparata. Lijecenje Metronidazolom, a neophodno je lijecenje oba partnera.
 
Kondom smanjuje rizik od oboljenja
Postavlja se pitanje kako smanjiti rizik prenosenja zaraze. Smatra se da su sljedece mjere najvaznije:
 
· pazljivo biranje seksualnog partnera
 
· upraznjavanje seksualnih odnosa sa osobom koja pristaje da se 
testira
 
· uraditi odgovarajuce analize krvi i vaginalne briseve
 
· upraznjavanje seksualnih odnosa jedino sa osobom koja ima spolne odnose jedino sa vama
 
· zastita upotrebom kondoma. Kondom sprecava razmjenu  tekucina koje su mozda zarazene. 
 
· bar jednom godisnje kontrola koja obuhvata i STD-e, cak i ako 
seksualne odnose upraznjavate samo s jednom osobom 
 
· lijekove potrositi do kraja cak i ako su simptomi nestali 
 
· uzdrzavanje od spolnog odnosa sve dok se oba partnera ne izlijece.
                                                     * * *

Iskreno i otvoreno razgovarajte sa svojim ljekarom o vasem spolnom zivotu i svemu sto je vezano za vase seksualno zdravlje.        

                                                                  dr. Sabahudin Komiæ
 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER
 

  always exclusive studio 2t