studio za dizajn i webdizajn 2t

home-ulazna

Alija Arnautovic

Esdaun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Hipnoza

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Tema magazina MISS UNA: Tetovaza

 

OSLIKAVANJE
TIJELA

...da ili ne?

 
  S vremena na vrijeme, kad se neka od svjets- kih zvijezda pojavi u javnosti sa tetoviranim djelićem tijela (sjetite se Pam Anderson), i na ovim prostorima pojača se trend tetovaže. Oni brzopleti to odrade u "priručnim radionicama", a pametnije djevojke i mladići, koji žele biti u trendu, a ipak razmišljaju o tome šta sutra kad tetovaža ne bude u trendu (zna se: skupa i bolna plastična operacija), "odglume" tetovirani detalj vodotopivim sličicama.
   Da li je pametno ili ne trajno tetovirati tijelo? 
   To pitanje staro je koliko i tetovaža. Dok se u nekim dijelovima svijeta osporava, u drugima je tetovaža ravna vrhunskoj umjetnosti i čak predstavlja privilegiju pojedinaca.
   Sama riječ tetoviranje (engl. tattoo) dolazi od samoanskoga tatau, što znači unošenje pigmenata u kožu kako bi se "oslikalo" tijelo. Ljudi se tetoviraju od davnina i ponajprije je tetovaža bila simbol plemenske pripadnosti ili se primjenjivala pri raznim obredima za zaštitu od demona i nesreća. 
   Danas, pak, tetoviranje je najčešće povezano s modnim kretanjima. Permanentna ili trajna tetovaža najčešće se aplicira ubadanjem pomoću maloga električnog aparata, na principu pištolja. S druge strane, privremena se aplicira preko papira na kojemu je vodotopiva boja. Kako se pigment ne unosi pod kožu, oslikano mjesto traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana. 
   Uz sve to, danas se još koristi jedna vrsta tetoviranja:  bio-tattoo. 
   Naravno, svom djetetu savjetovaćete da se ne tetovira, uz obavezne riječi da to rade samo "robijaši". Da li će vas ono poslušati ili pasti pod uticaj "loše okoline", drugo je pitanje. No, nije na odmet da onaj ko ipak želi oslikati tijelo, zna i za moguće opasnosti koje, ukoliko se pojave, ozbiljno narušavaju zdravlje.
   Na to upozoravaju i iz Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba. Moguće su:
   1. Alergijska reakcija na mjestu tetovaže
   2. Zarazne bolesti koje se prenose krvlju, putem nesterilnih, prethodno korištenih instrumenata za tetoviranje (hepatitis B, hepatitis C, AIDS, tetanus)!?
Zatim, važno je provjeriti zadovoljava li salon za tetovažu minimalne higijenske uvjete u smislu sprečavanja i prijenosa zaraznih bolesti. To se može učiniti tako da se provjeri:
   - kako se peru ruke prije postupka;
   - koriste li se sterilne latex rukavice cijelo vrijeme tretmana;
   - koriste li se sterilne igle za jednokratnu upotrebu za aplikaciju odgovarajućih pigmenata;
   - bacaju li se nakon svake upotrebe britve, šabloni, poklopci od boje;  - postoji li i upotrebljava li se sterilizator za steriliza- ciju ostaloga, višekratnoga pribora (imaju li potvrdu o mjesečnoj provjeri); te
   - da li se i kako se dezinfi- ciraju radne površine.
   Poslije svega, još jednom dobro razmislite: da ili ne!
 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER
Optimizirano za rezoluciju 800x600,  MSIE 4.0 ili više
 

  always exclusive studio 2t