studio za dizajn i webdizajn 2t

home-ulazna

Alija Arnautovic

Esdaun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Hipnoza

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Tema magazina MISS UNA: Piercanje nije bezazleno

  UBOD NA JEZIKU
-ČIR NA MOZGU

   Biti IN kod današnje mladeži, ne samo domaće, već jednako u većini svijeta, jeste nositi nakit okačen iznad oka, pod nosom, kroz pupak i ko zna gdje sve, a posebna fora je probušiti jezik. Da ne govorimo kako se, sudeći po onome što se prezentira na Internetu, u velikom broju po svijetu odlučuju za "okivanje" bradavica dojki, genitalnih organa i td. Kako se kome dopada, ubada kojekakav nakit u razne dijelove tijela, smatrajući da time povećava i vlastitu seksipilnost ili dokazujući moć ignorisanja boli.. 
   Probadanje kože (piercing) onim što se sve smatra nakitom, možda jeste fora, ali zna biti i veoma opasno. Može se, primjerice, zbog piercinga na jeziku, dobiti čir na mozgu! Dobro ste pročitali. Istraživači s Yalea, utvrdili su prvi slučaj abscesa na mozgu uzrokovanog piercingom jezika kod 22-godišnje djevojke. 
   Dr. Richard A. Martinello sa Yale University School of Medicine u New Havenu, kako javljaju agencije, objašnjava:
   - Otkada je piercing postao nevjerovatno popularan, osjetili smo potrebu da liječnike, širu javnost i one koji ga žele napraviti na svom tijelu upozorimo na potencijalne komplikacije. Ipak, ovo je za sada jedini prijavljen slučaj u medicinskoj literaturi, pa je učestalost ovakvih komplikacija vrlo niska,- dodao je. U slučaju kojega on opisuje, pacijentica je prijavila oticanje jezika i istjecanje gnoja dva do tri dana nakon piercinga. U početku je podnosila simptome, no nakon dva dana pošto su se simptomi pojačali, javila se dr. Martinellou i njegovoj kolegici dr. Elizabeth Cooney. Četiri sedmice kasnije, pacijentica je trpila strašne glavobolje, vrućicu, mučnine, povraćanja i vrtoglavice, te također teturala pri hodu. Iako je u prošlosti koristila droge, zanijekala je uzimanje droga proteklih pet mjeseci i imala negativne HIV nalaze. 
   MRI skan snimka mozga ukazala je na absces (čir) na mozgu pacijentice. Ispitivanjem dreniranog fluida, istraživači su otkrili zarazu streptokokom i ostalim bakterijama usne šupljine koje se inače normalno nalaze u slini. Pacijentica je podvrgnuta šesterosedmičnoj terapiji antibioticima i u potpunosti se oporavila. 
  Nakon uklanjanja nakita s jezika nestali su simptmi,a identifikaovana je bakterija u dreniranom fluidu. Tako je definitvno zaključeno da je čir na mozgu uzrokovan infekcijom piercingom na jeziku. To su zaključili doktori Martinello i Cooney. 
  Kako je i dalje popularno ukrašavati tijelo piercingom, u porastu su učestalost i spektar infekcija. Kako će se malo ko tek tako odreći ovog modernog trenda bitno je upozoriti ljude da ukoliko uslijed takvih postupaka osjete značajniju bol, oticanje, vrućicu ili gnojenje iz piercanog dijela tijela, svakako obavijeste svog liječnika, kako bi se spriječile daljnje infekcije ili abscesi. 

Probijanje ušne školjke je i u nas stari običaj. Novijeg datuma je "kačenje" nakita iznad oka, između očiju, na nozdrve, pupak... Na sreću, kasnimo za "svijetom", u kojem odavno okivaju i probadaju bradavice na dojkama, genitalne organe (što vam ni u kom slučaju ne preporučujemo), a u tom maniru takođe piercaju kožu udicama i kukama vezanim za sajle i tako vise poput šišmiša ili vuku ulicom terete. Ne možemo odgonetnuti u čemu je tu užitak, ali je začuđujuće da se u svijetu piercaju jednako djeca od pet godina kao i odrasli bez obzira na dob ili spol. Ako je svijet takav, bar mi ostanimo normalni. Ne moramo kopirati zapad u svim njegovim ekstremnim ponašanjima. Jer "fatalna ljepota" po bilo koju cijenu često je i opasna avantura sa trenutnim ili naknadnim teškim posljedicama.

 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER
Optimizirano za rezoluciju 800x600,  MSIE 4.0 ili više
 

  always exclusive studio 2t