studio za dizajn i webdizajn 2t - studio_2t@yahoo.com 

home-ulazna

The STRANGLERS

BONEY M

Duo TATU

Chippendales
Christopher Lambert
J.P.BELMONDO
MIREILLE MATHIEU
***
AMIR i
 DVOJAC NIHADA
Šemsa Suljaković
Novina i Bihać 04
Sandi Cenov
Le CINEMA
Ivana Jordan
Smotra BiH folklora
TOŠE PROESKI
Tijana DAPČEVIĆ
Koncert 11 najboljih
D&D -Detektor laži
Fuad A.Seferović
Mjuzikl Ivane Dolić
M.Serbezovski
BARUNI
KARMA - exclusive
Jacques i Colonia
Novina i Mostar 04.
Čola-Moja draga
Aca Lukas-novi CD
Marijan Novina
Z. Čolić i Čarolija
Spot Grupe 187
Colonia u Bratislavi
Come back C-YA
Ž. Joksimović i D. Đokić
Huse Osmanagić
Ana Stanić
187 & SEX
Šekib Mujanović
Juice
Teodora
Zdravko Čolić
DEJAN CUKIC
Grupa DnD
GRUPA 187

HANA JUSIĆ

Grupa IF
Lepa Brena
Alen Islamović
DJINA
Sladjana
COLONIA 2002
Severina: Mala...
menu-ulazna

Exclusive za MissUna: Novo izdanje Hit records-a

BOA – „Kao nekad“

 

 

  Zagreb, 01.12.2004.- Pod utjecajem pravaca art rock, funk i novi romantizam grupa Boa počela je s koncertnim aktivnostima. 1979. godine u slijedećem sastavu: Mladen Puljiz 
(klavijature, vokal), Slavko Remenarić (gitara), Igor Šoštarić (bubnjevi) i Damir Košpić (bas).Pripreme za izlazak u javnost trajale su dugo. Još 1974. godine krajem osnovnog i početkom srednješkolskog obrazovanja Puljiz i Remenarić, pored bavljenja klasičnom glazbom, a pod utjecajem grupa Yes, King Crimson, Genesis, David Bowie, Roxy Music, Peter Gabriel..., počinju sve više eksperimentirati i s drugim stilovima. Nakon serije početnih nastupa i debi albuma „Boa“ osvojili su naklonost publike i kritike, te su, prema glasovanjima objavljenima u muzičkom časopisu „Džuboks“, osvojili naslov Najperspektivnije grupe 1982. godine. LP „Ritam strasti“ iz 1982. godine dodatno je potvrdio stečeni status, kada grupa svira stotinjak koncerata diljem bivše države. 
 
 
 Unatoč činjenici da se na LP-u „Govor tijela“ nalaze uspješnice, kao npr. Tako lijepa, Za vezu je potrebno dvoje, ipak dolazi do kreativnog zamora, te grupa prestaje s radom sve do 1989. godine kada Puljiz i Remenarić, kao kreativna jezgra grupe, počinju rad s novom ritam sekcijom. Novi su članovi bubnjar Paolo Sfeci (Aerodrom, Parni valjak) i basist Zvonimir Bučević (poznati zagrebački session glazbenik). 
Godine 1990. grupa izdaje LP „Prvi val“ na kojem surađuje niz mladih i javnosti dotad nepoznatih glazbenika: Vanna, Ilan Kabiljo, Zvonimir 
Dusper, Saša Nestorović Franciska, Kruno Brezak, Mario Jajetić. Iste godine nastupa kao predgrupa Davidu Bowieu na maksimirskom stadionu pred više od 50 000 gledatelja.CD „81-92“ iz 1992. godine je kompilacija Live i studijskih snimki s novim aranžmanima. Dodatak je pjesma Zemlja snimljena početkom listopada 1991. godine za potrebe projekta „Rock za Hrvatsku“. 1993. godine članom grupe postaje Gojko Tomljanović (klavijature).1994. godine grupa izdaje CD „Kraj djetinjstva“ kojeg obilježava Kao mir, duet s Josipom Lisac (dvije nominacije za Porin), kao i suradnja s poznatim glazbenicima (Jasna Bilušić, Dino Dvornik, Vanna, Drago Mlinarec...).Godine 2002. Croatia Records objavljuje u CD formatu integralne verzije prva dva LP albuma grupe i to reizdanje dobiva Porina za kategoriju Reizdanje godine.
   Osnovna ideja CD-a „Kao nekad“ bila je kompilacija pjesama sa trećeg i četvrtog LP-a, s time da se pjesma Kao nekad snimi ponovo s novim aranžmanom i tekstom. 
   Budući da je nova verzija pjesme dodatno zainteresirala izdavača, osnovnoj ideji dodane su i pjesme Zemlja, Kao mir i Pravda (2004.). Sve su pjesme remasterirane, a na većini su Puljiz i Tomljanović dodatno intervenirali na aranžmanima. Bonus na CD-u čine pjesme Boa Constrictor (eksperimentalni instrumental čiju osnovicu čine zvučni efekti koje su Puljiz i Remenarić snimili još 1974. godine na dvokanalnom Grundig magnetofonu) i Kao mir - remix 2004. (gost na bas gitari Alen Svetopetrić).

   „... Želeći svirati i pjevati ono ąto su strastveno osjećali, sustavno preslušavali 
i strpljivo uvježbavali, „Boa“ su svojim nastupnim albumima dokazali da se glazbena 
zaraza suvremenosti može i u Hrvatskoj širiti samosvojnim i sofisticiranim virusima. Na žalost, nakon ovdje predstavljenih albuma rijetko smo u okvirima hrvatske rock scene imali prilike zabilježiti epidemije usporedljive autorske izražajnosti i javne rasprostranjenosti.“


                                                                                                           Darko Glavan
Diskografija:

LP „Boa“ (Suzy 1981.), LP „Ritam strasti“ (Suzy 1982.),LP „Govor tijela“ (Suzy 1983.), LP „Prvi val“ (Suzy 1990.)

CD „81-92“ (Orfej/DEA Music 1992.),CD „Kraj djetinjstva“ (Orfej 1994.),CD „Boa/Ritam strasti“ (Suzy/Croatia Records 2002.), CD „Kao nekad“ (Suzy/Hit records 2004.)
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER

  always exclusive studio 2t