studio za dizajn i webdizajn 2t

home-ulazna

Romansa

Alija Arnautovic

Esdaun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Kiparska kolonija Ostrožac 2003. u magazinu MISS UNA


Život i priče zaustavljeni u kamenu
  


Darko Šobot, Ayhan Kayapinar, Ervin Potočnik i Mustafa Skopljak

 
     Ostrožac, Cazin, 30.07.2003 - Desetodnevnim radnim druženjem kipara iz Slovenije, Turske i Bosne i Hercegovine, uspješno je nastavljena tradicija poznate Ostrožačke kiparke kolonije, koja je utemeljena još 1967. godine.
   Ovo je druga poslijeratna kolonija. Na njoj su svoj umjetnički izraz u autohtonom kamenu bihacitu ostvarili Ervin Potočnik, postdiplomac na kiparstvu u Ljubljani, Darko Šobot, kipar - asistenst na sarajevsakoj Akademiji likovnih umjetnosti i Ayhan Kayapinar, poznati turski kipar, profesor na Akademiji u gradu Antalija. On je isklesao čak dvije skulpture. Salonske skulpture u terakoti radili su Elma Alić, akademski kipar iz Sarajeva, Mustafa Skopljak, profesor na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te Suzana Ugurligam, profesorica povijesti umjetnosti na Univerzitetu u Antaliji, koja je i u primjeru ostrožačke kolonije bila komunikator u povezivanju kultura i civilizacija.
  -Uz tradicionalno vajanje u bihacitu - priča Ismet Kasumović direktor
Doma kulture u Cazinu, koji je organizator Kolonije "Ostrožac", - ove godine odlučili smo da razvijamo i terakotu. Na ovom području imamo izuzetno kvalitetnu glinu i ciglanu koja umjetnicima omogućava završnu fazu pečenja skulptura. Naime, monumentalne skulpture ne možemo seliti i pokazivati drugima, ali ćemo uz izlaganje salonskih skulptura od terakote fundus Kolonije moći prezentirati na fotografijama i u multimedijalnim sadržajima i van granica Bosne i Hercegovine. 
Inače, dosadašnja ostavština kipara iz gotovo svih krajeva svijeta u Parku skulptura u starom gradu Ostrožac, na kompleksu Hotela "Sedra", u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Zenici, Velenju, Bosanskom Petrovcu i Titovoj zbirci, broji 110 radova. 
  Sve te skulpture sadržavaju priču o vremenu svog nastanka, o ljudima koji su u kamenu bihacitu ostvarili dio svojih umjetničkih snova. Na njima susrećemo potpise Frana Kršinića, Ivana Kožarića, Inoe Jukiši, Hideko Mijato, Enstad Ola, Darka Stanića, Jirži Kočice, Boška Karanovića, Vladimira Komara, imena kompletne generacije kipara sa Akademije likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine, diplomaca hrvatske Akademije i mnogih drugih kojima je u vremenu prošlom i sadašnjem sudjelovanje na Koloniji "Ostrožac" postalo veoma bitan element skulptorske biografije. 
  Po kiparskoj koloniji "Ostrožac" i slikarskoj "Počitelj", uostalom,
Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva i u svijetu. 
 


Elma Alić, Darko Šobot, Mustafa Skopljak, Ismet Kasumović i Suzana Ugurligam

© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER

  always exclusive studio 2t