studio za dizajn i webdizajn 2t -studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

The STRANGLERS

BONEY M

Duo TATU

Chippendales
Christopher Lambert
J.P.BELMONDO
MIREILLE MATHIEU
***
AMIR i
 DVOJAC NIHADA
Šemsa Suljaković
Novina i Bihać 04
Sandi Cenov
Le CINEMA
Ivana Jordan
Smotra BiH folklora
TOŠE PROESKI
Tijana DAPČEVIĆ
Koncert 11 najboljih
D&D -Detektor laži
Fuad A.Seferović
Mjuzikl Ivane Dolić
M.Serbezovski
BARUNI
KARMA - exclusive
Jacques i Colonia
Novina i Mostar 04.
Čola-Moja draga
Aca Lukas-novi CD
Marijan Novina
Z. Čolić i Čarolija
Spot Grupe 187
Colonia u Bratislavi
Come back C-YA
Ž. Joksimović i D. Đokić
Huse Osmanagić
Ana Stanić
187 & SEX
Šekib Mujanović
Juice
Teodora
Zdravko Čolić
DEJAN CUKIC
Grupa DnD
GRUPA 187

HANA JUSIĆ

Grupa IF
Lepa Brena
Alen Islamović
DJINA
Sladjana
COLONIA 2002
Severina: Mala...
menu-ulazna

 Uspjeh BiH modne dizajnerice Aide Korman u Rimu (1)

Rimski Tjedan visoke mode jedan je od najznačajnijih svjetskih modnih događaja i rezerviran je za malobrojna prestižna svjetska modna imena, kao sto su Giorgio Armani, Roberto Cavalli i sl. Značaj Rimskog Tjedna visoke mode za modnu industriju i show bussines ravan je značaju Cannes Film Festivala za evropsku kinematografiju. Modna dizajnerica Aida Korman prezentirala je tradicionalne bh. rukotvorine kao unikatnu proizvodnju dizajniranu za savremenog čovjeka. Ručno tkani materijali izrađuju se u Kraljevoj Sutjesci i naseljima oko Kaknja. Metalne i drvene ukase izrađuju kujundžije i drvorezci...

 

 

  Oživljeno vrijeme
 
 Kraljice Katarine
   Rim, 14.07.2004. - U Rimu, juče, u okviru tjedna visoke mode, bosanska dizajnerica Aida Korman predstavila se svojom samostalnom modnom revijom Ad Modum Bosniesem odnosno na bosanski način.
  Termin Ad Modum Bosniesem susreće se u spisima srednjovjekovne bosanske države kao moda koja je izrađivana i izvožena iz Bosne, ali i u venecijanskim spisima u 14. stoljeću.
   Bosanska Kraljica Katarina, koja je 1463. otišla u Rim, gdje je ostala sve do svoje smrti 1478, igrala je zadivljujuću žensku ulogu u modnom odijevanju.
  To vrijeme kraljice Katarine je bilo ponovo evocirano u Adrianum hramu kroz tradicionalnu bosansku muziku (sevdalinke), bosanske tepihe po kojima se moglo hodati tako elegantno "mačjim korakom" i dobrodošlicu sa tipičnim kolačima kao što su baklava i tulumba, slatkiši od sećernog sirupa .
  Ovakva atmosfera kreativnosti i emocija imala je za cilj podsjetiti na miješanje kultura, etničkih i religijskih, koje predstavljaju pravo blago Bosne i Hercegovine.
  Mjera ritma muzike se kretala od mujezinskih molitvi do najmodernijeg bosanskog repa, 20 modela predstavljenih od Aide Korman slavili su život kraljice Katarine kad je još bila dijete, duge kose crne poput gavrana "Crna Nimfa".
  Iz ljubavi prema bosanskom narodu, kraljica je koristila šetnju kroz razna naselja da bi učila pisati seljačku djecu koju je posjećivala. I dandanas, u dijelu Bosne gdje je Katarina živjela, još uvijek nisu otkrivene specijalne tehnike ukrašavanja.
  Još uvijek bosanske žene koje su bile obučene u crninu, ukrašene šeširima, zvanim Katarinke, pokazuju njenu želju za povratak vremena kraljice.
  Modeli su bili od prirodnog drveta, sirovog pamuka svjetlijih nijansi ili krzna od ovce.
  Detalji su bili fokusirani na materijale (bakar, drvo, metal) i u obliku ornamenata (šeširi i dekoracije).
  Kolekcija Aide Korman je rezultat dugog učenja bosanske tradicije. Kreće se od dugih puteva kroz najviše izolovana sela u Bosni i Hercegovini do obnovljenih kraljevskih gradova ili starih ženskih tetovaža.
  Sulejman Bajrić, paradirao je sa metalnim maskama i cvijetnim dekoracijama krećući se poput ratnika, oponašajući gladijatore Rima.
  Ideja o multietničnosti takođe je predstavljena i u selekciji modela koji dolaze iz cijelog svijeta: Tunižani, Italijani, Bosanci, Kinezi, Rumuni, Rusi ili Senegalci sa
lukovima
i strijelama .
  Oživljavanjem priče o kraljici Katarini, kolekcija nam govori priču o svakoj ženi iz Bosne i Hercegovine, i, u međuvremenu, poistovjećuje svaku ženu sa kraljicom.

           

   
 

 

<< Aida u Beogradu    /    next >>

  always exclusive studio 2t