studio za dizajn i webdizajn 2t

Pored poslovnog objekta SELEKTE iz dubine zemlje izbijaju dimovi. O kakvom je to podzemnom ognju riječ?

home-ulazna

Djeca na ponjavicama

Romansa

Alija Arnautovic

Esdaun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Neobična pojava kod Bihaća - u magazinu MISS UNA


KRATER VULKANA ILI RUDNIK UGLJA !?
      

  
Bihać, 27.08.2003. - Dok u primorskim krajevima ljetni požari odnose hektare šuma, u Pritoci kod Bihaća, oganj se rasplamsava duboko ispod površine tla. Da li je riječ o naslagama uglja, nafte ili je to, kako tvrde maštoviti fatalisti, najava vulkanske erupcije !?...

  Već mjesec dana traje zagonetka o misterioznom dimu koji izbija iz zemlje, iza novosagrađenog poslovnog objekta ovdašnjeg dilera kozmetike i ženskih čarapa SELEKTA, u Pritoci, na četvrtom kilometru Puta 5. korpusa od Bihaća ka Bosanskom Petrovcu. Duboko ispod površine, zemlja gori, a okolo se širi smrad izgoretine i sumpora.
  Mještani Pritoke i obližnjih Orljana alarmirali su policiju tvrdeći da SELEKTA krišom spaljuje parfeme i kreme kojima je istekao rok trajanja!? 
  - U više navrata dolazila je policija. Lako su ustanovili da nema ni govora o spaljivanju bilo kakvog otpada, već da dim izbija iz dubine zemlje. Nekoliko puta su angažovali i vatrogasce koji su cisternama zalivali zemljište, ali je tada dim bivao gušći i neprozirniji. Dolazili su i sanitarni inspektori. Međutim, ovu čudnu pojavu još niko nije uspio zauzdati. I dalje, duboko pod nogama nam gori zemlja - priča skladištar Muharem Ćejvanović.
  

 
 


      Muharem Ćejvanović: dolazila je policija, inspekcija...


                 Ramiz i Suad Ćejvanović
 
  Stotinjak kvadrata zemljišta i dalje je vruće poput ringle na šporetu.
  - Angažovao sam privatnog poduzetnika Šerifa Havića da buldožerom razgrne metar i po humusa, ne bi li se zaustavila čudna pojava - kaže vlasnik Selekte Ramiz Ćejvanović. - Ni to nije pomoglo. Dim i dalje suklja iz dubine, pa sumnjamo da je došlo do samozapaljenja naslaga uglja ili nekih minerala duboko ispod površine. Kako to zaustaviti, niko ne zna. U firmi strahujemo od mogućnosti da vatra izbije na površinu, pa poduzimamo preventivne mjere da u tom slučaju spasavamo poslovni objekat u kojem nam je skladište kozmetike i drugih lako zapaljivih proizvoda. 
   Sada i mještani odmahuju glavom, svjesni da su bez razloga ocrnili svog komšiju privrednika. Neki se sjećaju da je prije 40 godine, prije nego što je izgrađena asfaltna saobraćajnica, tada s ponosom nazvana Put AVNOJ-a, stotinjak metara dalje mjesecima izbijao još gušći i smrdljiviji dim. Ljudi su se i tada okupljali i ibretili, a niko nikad nije mogao odgonetnuti misterioznu pojavu. I tada je bilo strahova od moguće vulkanske erupcije.
   - Moram priznati da me plaše te priče o vulkanu, - zabrinut je Suad Ćejvanović. - Otkad iz zemlje izbija dim gledam da što prije natovarim kamion i da što prije zbrišem na put, da ne bih odletio u zrak. Nikad se ne zna, vrag ne spava. Ne bih volio završiti kao pečenka u vulkanskoj lavi...
U ovoj muci, rađaju se i druge priče i nagađanja. Oni što sve znaju, kažu da će se podzemno požarište ugasiti dolaskom hladnijih dana i jesenjih kiša, a tad bi, vele, trebalo izvršiti dubinsko bušenje i ustanoviti je li riječ o naslagama uglja ili možda o nalazištu nafte. U svojoj mašti i pričama već vide vlasnika Selekte kako otvara ugljenokop ili vadi naftu...
  - Ma, nije meni do šale. Ne nadam se da ću postati šeik, niti mi je do toga. Samo želim da se ugasi to podzemno žarište prije nego mi napravi štetu na objektu - kaže Ramiz Ćejvanović.
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER

  always exclusive studio 2t